What's new

Kookplaat op jouw maat: inductie, keramisch of gas?

Kookplaat op jouw maat: inductie, keramisch of gas?
06/09/2017

Je staat er elke dag wel weer achter: je kookplaat. Belangrijk dus, dat je de juiste methode op jouw culinaire maat kiest. Maar is dat nu inductie, keramisch of gas? Alle voor- en nadelen op ’n rijtje!

Inductie

Bij een inductiekookplaat bevindt er zich een elektrisch inductiespoel onder de kookzone die begint te werken als het vuur aan staat en je vervolgens een pot of pan op het vuur zet.

Voordelen:

  • Veilig
  • Goedkoop in gebruik
  • Heel gebruiksvriendelijk
  • Makkelijk in onderhoud: er kan niets aan- of inbranden op de plaat
  • Gaat tot 3 keer sneller dan een keramische kookplaat én koelt heel snel af

Nadelen:

  • Speciale potten en pannen zijn vereist (tegenwoordig is inductie echter de standaard, dus normaal gezien heb je deze al)

Keramisch

Bij keramisch koken zit het verwarmingselement onder de kookplaat, en begint het te werken als je het vuur aanzet.

Voordelen:

  • Budgetvriendelijk in aankoop

Nadelen:

  • Warmt veel trager op dan een gas- of inductievuur
  • Koelt veel trager af na het koken

Gas

Koken op gas heeft iets charmants, en veel chef-koks zweren er tot op vandaag bij. Het warmt vrij snel op, maar je hebt wel wat meer onderhoud.

Voordelen:

  • Warmt vrij snel op.

Nadelen:

  • Aansluiting op het gasnetwerk vereist
  • Vergt iets meer onderhoud: de gaspitten moeten ook gereinigd worden
Ik ga akkoord